Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen elke 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het onderzoek gebeurt via een uitstrijkje. Doel is baarmoederhalskanker vroeg op te sporen. Vaak kan zelfs al een voorstadium van baarmoederhalskanker worden ontdekt. Door het vroeg ontdekken van afwijkingen is de kans groter dat behandeling succes heeft.
Het bevolkingsonderzoek is sinds 2017 vernieuwd. Het onderzoek in de vorm van een uitstrijkje verandert niet. Dit gebeurt nog steeds in de huisartsenpraktijk. De grootste verandering in het vernieuwde bevolkingsonderzoek is dat het uitstrijkje in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt hetzelfde uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Door deze nieuwe manier van testen is het eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker. Ook krijgen vrouwen vanaf 2017 bij de herinnering voor het bevolkingsonderzoek, de mogelijkheid een zelfafnameset aan te vragen. Hiermee kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen.
Hoe meedoen?
Heeft u een uitnodiging gehad van de screeningsorganisatie voor het bevolkingsonderzoek en wilt u meedoen? Dan kunt u het volgende doen.
- Maak een afspraak voor een uitstrijkje bij uw huisartsenpraktijk.
- Plan de afspraak op een dag dat u niet ongesteld bent.
- Neem de uitnodigingsbrief mee naar de afspraak. De huisarts of doktersassistent heeft de stickers op de brief nodig om het uitstrijkje op te sturen naar het laboratorium.
- De afspraak duurt ongeveer 15 minuten.
- Binnen 4 weken ontvangt u een brief met de uitslag.
Zelfafnameset
Vindt u het erg vervelend om een uitstrijkje bij uw huisarts te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Dan is er een zelfafnameset. Met de zelfafnameset neemt u zelf thuis materiaal af en stuurt dit op naar het laboratorium.
Meer informatie over de zelfafnameset en hoe aan te vragen: Zelfafnameset
Let op: vanwege privacyredenen krijgt alleen u de uitslag van het onderzoek. De uitslag van de zelfafnameset wordt dus niet naar uw huisarts gestuurd.
Deelname onderzoek en kosten
U beslist zelf of u meedoet aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het uitstrijkje bij de huisarts is gratis. Een uitstrijkje of vervolgonderzoek bij de gynaecoloog hoort niet bij het bevolkingsonderzoek. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u de kosten of een deel ervan zelf moet betalen. Neem voor vragen hierover contact op met uw zorgverzekeraar.
Zwangerschap of borstvoeding:
Bij zwangerschap of borstvoeding is het maken van een uitstrijkje niet zinvol. Het beste is om het uitstrijkje te laten maken een half jaar na de bevalling / een half jaar na het stoppen van borstvoeding.
Voor meer informatie: Bevolkingsonderzoeken midden-west
Folder: Folder onderzoek baarmoederhalskanker
De assistente maakt “uitstrijkjes” op alle werkdagen tussen 11.00 – 12.00 uur of tussen
15.30 – 16.30 uur op afspraak.
Op uw verzoek kan het “uitstrijkje” ook bij de dokter gemaakt worden.
ook herstart Borstkankeronderzoek. klik op onderstaande link voor een filmpje en overzicht van de meest gestelde vragen.